skip to Main Content

Het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk

Dat stucen het egaliseren van muren en plafonds is met een cementspecie is bij de meeste mensen wel bekend. Maar hierbinnen onderscheiden we raapwerk en pleisterwerk. In dit blogartikel doet Stukadoorsbedrijf Orhan u uit de doeken wat de verschillen zijn. Lees verder en ontdek wanneer u voor welke techniek kiest.

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is een techniek die gebruikt wordt om lichte beschadigingen aan muren of plafonds te repareren. Hiervoor wordt een dunne laag mortel gebruikt, die maximaal 6 millimeter dik is. Maar pleisterwerk gebruikt wordt niet alleen gebruikt voor kleine reparaties. Het kan ook worden toegepast om de muren schilderklaar, behangklaar of tegelklaar te maken. Of voor sierpleister aanbrengen om een muur of plafond mooier te maken. Dit kan volledig glad zijn of met een structuur erin.

Wat is raapwerk?

Raapwerk is een techniek die wordt gebruikt om grove, scheve of beschadigde oppervlakken mooi glad te maken. De laag mortel die bij raapwerk wordt aangebracht is dan ook minstens 6 millimeter dik. Deze techniek wordt dan ook toegepast op grove ondergronden. Maar ook bij gaten in de muur of wanneer deze schots en scheef is. Met raapwerk maken we muren recht, vlak en waterpas. Hierna kunnen ze worden geschilderd, behangen of van decoratief stucwerk worden voorzien.

Wanneer kies je voor welke techniek?

Raapwerk en pleisterwerk zijn dus eigenlijk dezelfde technieken. Alleen de dikte van de stuclaag en de toepassing verschilt. Een verschil tussen de twee technieken is dan ook dat er voor raapwerk veel meer materiaal wordt gebruikt omdat er grove verschillen moeten worden ge√ęgaliseerd. Dit maakt het ook duurder. Bij pleisterwerk daarentegen wordt veel minder materiaal gebruikt. Dit is een afwerktechniek waar meer precisie bij komt kijken.

Kortom, als u op zoek bent naar de juiste stuctechniek voor uw renovatie wens, hangt alles af van de mate van schade die u probeert te herstellen. Bij oneffenheden boven de 6 millimeter komt u vanzelf uit bij raapwerk, terwijl pleisterwerk ideaal is voor kleinere reparaties en decoratieve toepassingen.

Advies over stucwerk nodig?

Hebben uw muren en/of plafonds een reparatie of nette afwerking nodig? Stukadoorsbedrijf Orhan is ervaren en knapt deze klus graag voor u op. Of wilt u meer weten over de verschillende stuctechnieken die wij aanbieden? We voorzien u van een advies op maat voor de best mogelijke oplossing! Bel of mail ons op 06-24899177 of info@orhanstucadoors.nl voor meer informatie of laat u een bericht achter via het contactformulier.

    Ontvang meer informatie of een vrijblijvende offerte op maat!    Back To Top