skip to Main Content

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Wat is de droogtijd van stucwerk?

Heeft u net nieuw stucwerk aan laten brengen in uw woning? Dan is het geleidelijk laten drogen van dit nieuwe stucwerk een belangrijk onderdeel voor een optimaal resultaat. Zo voorkomt u scheurvorming en andere narigheden. Maar hoe lang moet stucwerk drogen? En wat moet u doen in het geval van calamiteiten? Stukadoorsbedrijf Orhan vertelt u er in dit blog met alle plezier meer over.

Drogingsproces

Bij stucen komt uiteraard veel water kijken. Hoeveel water er in een bepaalde soort specie zit, verschilt per situatie. In ieder geval moet dit vocht weer uit de specie verdwijnen zodra het op uw wand is aangebracht. Een goede vuistregel is dat stucwerk ongeveer 1 dag per millimeter stuc (dikte) moet drogen. U kunt het droogproces versnellen door er een bouwdroger op te zetten of extra kachels te gebruiken. Hierbij is voorzichtigheid geboden, omdat stucwerk dat te snel droogt kan gaan scheuren.

Droogtijd

Stucwerk heeft van oudsher simpelweg een lange droogtijd. Als u bijvoorbeeld uw hele huis laat stucen, dan spreken we over zo’n 300 á 400 m2 aan stucwerk. Dat duidt op zo’n 700 tot 800 liter water in uw wanden en/of plafonds. Dat lijkt natuurlijk erg veel, maar dit wordt verdeeld over al die vierkante meters. De truc hierbij is om de gestucte ruimtes goed te ventileren en een temperatuur van rond de 20 á 22 graden aan te houden. In die omstandigheden is stucwerk meestal na ongeveer 10 dagen gedroogd. Hoe beter de luchtcirculatie, hoe sneller uw stucwerk droogt en hoe lager de kans op schimmelvorming is.

Stucwerk droogt geel op

Het kan gebeuren dat uw stucwerk goed opdroogt, maar dat er gele plekken ontstaan. Het kan zijn dat het stucwerk dan verontreinigd is door roet of nicotine. Oud behanglijm of het uitvlakken van een oud rookkanaal kan ook de oorzaak hiervan zijn. Gelukkig is dit prima te behandelen. Met het aanbrengen van diepgrond of isolatieprimer, zullen de gele vlekken niet meer terugkeren en kunnen de gestucte oppervlaktes met gele vlekken gewoon overgeschilderd worden. Door een isolatielaag aan te brengen, slaan de gele vlekken nooit door de verf heen. U hoeft zich dus nooit druk te maken om gele vlekken in uw stucwerk.

Meer weten over stucwerk?

Heeft u een stukadoor in Veenendaal nodig? Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden met u te bespreken. Ook stellen we gelijk een geheel vrijblijvende offerte voor u op. Heeft u nog vragen of wilt u meer over stucwerk weten? Neem dan gerust contact met ons op. U bereikt ons telefonisch op 06-24899177. Mailen kan uiteraard ook naar info@orhanstucadoors.nl of laat een bericht voor ons achter via het contactformulier.

    Ontvang meer informatie of een vrijblijvende offerte op maat!    Back To Top