skip to Main Content

Hoe voorkom je scheuren in stucwerk?

Scheuren in stucwerk voorkomen

Hoe voorkom je scheuren in stucwerk? Omdat scheuren in stucwerk veel voorkomen, is het een vraag die vaak wordt gesteld. Kun je scheuren in stucwerk voorkomen? Op die vraag zijn twee mogelijke antwoorden. Namelijk: “nee”. En: “nee, maar…” Hoe dat precies zit, legt Orhan Stucadoors u in dit artikel graag uit. Zo heeft u straks alleen maar meer en langer plezier van uw mooie stucwerk.

Scheuren in uw stucwerk

Het is een grote angst van elke bewoner met stucwerk aan de muur. Helaas komen scheuren in stucwerk nu eenmaal veel voor. Dat is ergens ook weer niet zo heel erg vreemd, en zelfs helemaal niet zo’n ramp in de meeste gevallen. De aarde en onze omgeving zijn nu eenmaal constant in beweging. Hoe klein die bewegingen ook zijn, vroeg of laat zorgen ze een keer voor schade. En scheuren in stucwerk zijn geen uitzondering op die regel.

Hoe voorkom ik scheuren in mijn stucwerk?

In hoeverre u iets aan de scheuren in uw stucwerk kunt doen, hangt af van de oorzaak van de scheuren. Als de scheuren worden veroorzaakt door enerzijdse droging, uitzetting, krimping of een ingezakte bouwconstructie die rust op de fundering, dan is er helaas weinig te doen aan scheuren in stucwerk. Gelukkig zijn scheuren in stucwerk in veel gevallen wel te reduceren. Vooral als het op krimpscheuren aankomt, zijn deze vaak tot wel 90% te reduceren. Door voor het stucen alle scheur gevoelige delen te behandelen met wapeningsgaas en door na het stucen alle inwendige hoeken in te snijden, voorkomt u zoveel mogelijk scheuren in uw stucwerk.

Het droogproces

Een belangrijk onderdeel van goed aangebracht stucwerk, is de natuurlijke manier van laten drogen. Veel scheuren ontstaan namelijk doordat het droogproces onnatuurlijk is verlopen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie met open ramen en deuren, vooral in de zomer. In de winter kunt u het beste een bouwdroger gebruiken en die op een matige stand zetten. Zet deze nooit te hoog want dan kan de onderliggende constructie te snel krimpen, wat scheuren veroorzaakt.

Neem contact op voor meer informatie

Om scheuren in uw stucwerk te voorkomen is het dus belangrijk om goed te weten waar u aan begint. Daarom voorzien we u bij Orhan Stucadoors vooraf altijd van goed advies. Voor meer informatie belt of mailt u naar 06-24899177 of info@orhanstucadoors.nl of laat u een bericht achter via het contactformulier.

    Ontvang meer informatie of een vrijblijvende offerte op maat!    Back To Top